En mustig kokosmjölksgryta är obligatoriskt på hösten. Den här är snabb och okomplicerad att göra, kan varieras på många vis och är perfekt om man har lite grönsaksrester längst in i kylen som kan åka med.
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk färsk ingefära, riven
3 msk Kung Markatta tomatpuré
5 morötter
1 stor zucchini
400 ml Kung Markatta kokosmjölk
1 msk Kung Markatta tamari, eller annan soja
1 burk (á 400 gram) Kung Markatta kokta kikärtor
1 tsk Kung Markatta virgin kokosolja
Salt och nymalen svartpeppar
Tillbehör
4 portioner Kung Markatta svart thairis, eller annat valfritt sädesslag
2 dl fet växtyoghurt, exempelvis havre eller kokos
Färsk koriander
Chiliflakes
Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
Skala och skär löken i tunna klyftor, skala och finhacka vitlöken och riv ingefäran. Skär zucchinin i mindre bitar, skrubba och skär morötterna i skivor. Fräs olja, vitlök och ingefära i lite olja tills mjuka.
Tillsätt tomatpuré, resten av grönsakerna, kokosmjölk och tamari.
Låt koka upp och sjud i ca 10 minuter, tills grönsakerna mjuknat med fortfarande har gott tuggmotstånd.
Häll av och skölj kikärtorna.
Tillsätt i grytan tillsammans. Smaka av med salt och peppar.
Servera grytan tillsammans med riset, en klick yoghurt, färsk koriander och chiliflakes.
Tips!
Koka gärna lite extra ris när du väl är igång, då kan du snabbt och enkelt laga en stek ris-rätt senare i veckan. Kom ihåg, alla typer av grytor blir till goda matlådor, de smakar nästan bara mer dagen efter, så varför inte göra extra mycket gryta också?
Du kommer inte ångra dig!
Ingredienser
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk färsk ingefära, riven
3 msk Kung Markatta tomatpuré
5 morötter
1 stor zucchini
400 ml Kung Markatta kokosmjölk
1 msk Kung Markatta tamari, eller annan soja
1 burk (á 400 gram) Kung Markatta kokta kikärtor
1 tsk Kung Markatta virgin kokosolja
Salt och nymalen svartpeppar
Tillbehör
4 portioner Kung Markatta svart thairis, eller annat valfritt sädesslag
2 dl fet växtyoghurt, exempelvis havre eller kokos
Färsk koriander
Chiliflakes
Instruktioner
Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
Skala och skär löken i tunna klyftor, skala och finhacka vitlöken och riv ingefäran. Skär zucchinin i mindre bitar, skrubba och skär morötterna i skivor. Fräs olja, vitlök och ingefära i lite olja tills mjuka.
Tillsätt tomatpuré, resten av grönsakerna, kokosmjölk och tamari.
Låt koka upp och sjud i ca 10 minuter, tills grönsakerna mjuknat med fortfarande har gott tuggmotstånd.
Häll av och skölj kikärtorna.
Tillsätt i grytan tillsammans. Smaka av med salt och peppar.
Servera grytan tillsammans med riset, en klick yoghurt, färsk koriander och chiliflakes.
Tips!
Koka gärna lite extra ris när du väl är igång, då kan du snabbt och enkelt laga en stek ris-rätt senare i veckan. Kom ihåg, alla typer av grytor blir till goda matlådor, de smakar nästan bara mer dagen efter, så varför inte göra extra mycket gryta också?