Bakad potatis som toppas med en krämig och kryddig linsgryta måste väl ändå vara den mest ultimata mysmaten? Servera med en rödkålssallad för att få lite tuggighet och toppa med granatäpplen.
Bakpotatis
4 bakpotatisar
Kung Markatta Olivolja
Salt
Kryddiga Linser
1 liten lök
2 vitlöksklyftor
2 tsk färsk riven ingefära
1 tsk curry
1/4 tsk chiliflakes
1 nypa kanel
1 nypa spiskummin
1 nypa koriander
4 morötter, skalade och finhackade
2.5 dl Kung Markatta Röda linser
5 dl vatten
1 Kung Markatta Buljongtärning
Servering
1 msk smör eller Kung Markatta Kokosolja
Kung Markatta olivolja
Salt och peppar
Yoghurt eller växtbaserad yoghurt
Kärnor från 1 litet granatäpple
Rödkålsallad med päron och grönkål
Bakpotatis
Sätt ugnen på 200°C varmluft.
Skär ett kryss i varje potatis, pensla skalet med lite olja och salt.
Baka i ca 1 timme eller tills den känns gyllene och knaprigt på utsidan och mjukt inuti.
Kryddiga Linser
Gör linsgrytan under tiden.
Värm 1 msk olivolja i en mellanstor kastrull.
Finhacka löken och låt svettas i panna i fem minuter.
Finhacka vitlöken och ingefäran och låt fräsa i två minuter.
Häll i kryddorna och morötterna och låt koka i ett par minuter, häll sedan i linser, vatten och grönsaksbuljong.
Låt koka upp och sänk sedan värmen så grytan får puttra under lock i en halvtimma.
Rör ner 1 msk kokosolja eller smör mot slutet. Smaka av med salt och peppar.
Servering
Servera potatisarna i varsin skål.
Tryck på sidorna så krysset öppnar sig och fyll på med linsgryta, en stor sked yoghurt, granatäpple och rostade pumpafrön.
Tips
Det är gott med en sallad till, här har vi gjort en på hyvlad rödkål, grönkål och päronskivor.
Ingredienser
Bakpotatis
4 bakpotatisar
Kung Markatta Olivolja
Salt
Kryddiga Linser
1 liten lök
2 vitlöksklyftor
2 tsk färsk riven ingefära
1 tsk curry
1/4 tsk chiliflakes
1 nypa kanel
1 nypa spiskummin
1 nypa koriander
4 morötter, skalade och finhackade
2.5 dl Kung Markatta Röda linser
5 dl vatten
1 Kung Markatta Buljongtärning
Servering
1 msk smör eller Kung Markatta Kokosolja
Kung Markatta olivolja
Salt och peppar
Yoghurt eller växtbaserad yoghurt
Kärnor från 1 litet granatäpple
Rödkålsallad med päron och grönkål
Instruktioner
Bakpotatis
Sätt ugnen på 200°C varmluft.
Skär ett kryss i varje potatis, pensla skalet med lite olja och salt.
Baka i ca 1 timme eller tills den känns gyllene och knaprigt på utsidan och mjukt inuti.
Kryddiga Linser
Gör linsgrytan under tiden.
Värm 1 msk olivolja i en mellanstor kastrull.
Finhacka löken och låt svettas i panna i fem minuter.
Finhacka vitlöken och ingefäran och låt fräsa i två minuter.
Häll i kryddorna och morötterna och låt koka i ett par minuter, häll sedan i linser, vatten och grönsaksbuljong.
Låt koka upp och sänk sedan värmen så grytan får puttra under lock i en halvtimma.
Rör ner 1 msk kokosolja eller smör mot slutet. Smaka av med salt och peppar.
Servering
Servera potatisarna i varsin skål.
Tryck på sidorna så krysset öppnar sig och fyll på med linsgryta, en stor sked yoghurt, granatäpple och rostade pumpafrön.
Tips
Det är gott med en sallad till, här har vi gjort en på hyvlad rödkål, grönkål och päronskivor.